Surdej - jeg prøver lige igen | Willowlounge.dk

Har du prøvet en surdej?

surdej, opskrift, boller, brød, pizza

Jeg har lige startet min egen surdej. For tredje gang, vil jeg tro. Jeg har i hvert fald prøvet det en del gange efterhånden, og jeg håber, at jeg denne gang kan holde liv i den. Hvis du ikke har prøvet at lave en surdej før, så kan du eventuelt finde inspiration her.

Jeg har været så heldig at få en gratis udgave af e-bogen “Morgenmadsmissionen” af Ditte Ingemann fra The Food Club. Kender du hende? Hvis ikke, så tjek hendes blog ud. Hun er fantastisk!

Jeg blev inspireret at hendes bog, så jeg har lige været en tur i køkkenet, hvor jeg har startet surdejen op. Jeg havde ikke rugmel på lager, og mit hvedemel er ikke økologisk (desværre!!), men jeg havde ikke tid til at vente til butikkerne åbner i morgen. Så jeg startede den allerede i dag, og her kommer en beskrivelse af, hvad jeg gjorde.

  • 3 dl. hvedemel (gerne økologisk)
  • 4 dl. vand

Jeg rørte det sammen i en skål og sørgede for, at der ikke var klumber i dejen. Det lignede lidt en pandekagedej… Jeg hældte dejen over i en ren skål, og nu står den på køkkenbordet og skal blive dér de næste 3-4 dage uden låg på. De næste par dage skal jeg røre i dejen, og den skulle efterhånden gerne begynde at boble og dufte syrligt. Når den gør det, sætter jeg låg på og stiller den i køleskabet. Ditte beskriver i bogen, at den så vil være nemmere at holde liv i.

Når jeg bruger af min surdej, skal jeg huske at supplere den op igen. Det gør jeg med lige dele vand og mel – altså tilsvarende den mængde, jeg har brugt derfra. Har jeg fx brugt 2 dl surdej, så tilsætter jeg 2 dl vand+mel og rører det hele godt sammen igen. Surdejen kan dele sig, mens den står og hygger sig. Gør den det, skal jeg blot røre den sammen igen.

Jeg vender tilbage, når der sker noget nyt med min surdej

GemGem