Mad

Mad, der gør mig glad

Jeg bagte boller forleden! Og igen dagen efter!!

Det har jeg ikke gjort siden sommeren ’87…  Aj, selvfølgelig ikke ´87, men det er godt nok længe siden, jeg sidst har haft lyst – og overskud – til at bage. Jeg bagte efter en opskrift, som Laura kom med. Det var Bamses Juleboller. En gammel opskrift, som Laura har printet ud fra Bamses daværende hjemmeside, og jeg kan ikke længere finde den online. Jeg skriver den derfor herunder. Så kan du også prøve kræfter med opskriften. Bollerne er fulde af gluten, honning og kærlighed

boller, madglæde, opskrift

Opskrift til ca. 10 stk.

Du skal bruge:

  • 25 g. gær
  • 4 spsk. lunkent vand
  • 2 dl mælk
  • 4 tsk. honning
  • 1 tsk. groft salt
  • ca. 4 spsk. olie (evt. rapsolie)
  • 400 g. hvedemel (ca. 6-7 dl)

Sådan gør du:

Opløs gær og honning i det lunkne vand. Tilsæt halvdelen af melet og de øvrige ingredienser. (Husk mælken. Den glemte jeg og måtte ælte i næsten 10 minutter ekstra, i hånden, vel at mærke…) Ælt dejen og tilsæt efterhånden resten af melet. Dejen skal nu hæve et lunt sted i 20 minutter.

Dejen deles i ca. 10 stykker og formes til boller. De sættes på en bageplade med bagepapir og skal nu efterhæve i 1 time. Der må meget gerne lægges et fugtigt viskestykke over.

Herefter pensles bollerne med mælk eller æg og bages midt i ovnen i ca. 10-20 minutter, eller til de er gyldne, ved 200 grader C° uden varmluft.

Det er meget vigtigt at overholde hævetiden, da bollerne ellers ikke kan blive ordentligt luftige.

Laura og Vera spiste bollerne med velbehag – også dagen efter til madpakken. Det var skønt at bage igen. Jeg savner det, så jeg håber, jeg snart får så meget overskud, at jeg igen kan levere godt brød herhjemme. Arbejdet fylder stadig en del for mig. Jeg har det bedre, kan jeg mærke, men jeg er slet ikke klar endnu. Godt, jeg har en god læge, der kan fortælle mig, hvad jeg skal!

På dag to bagte jeg disse boller. Pigerne er ikke så vilde med denne slags. Altså de ryger da godt nok ned, når de er nybagte, men Vera er ikke så vild med kernene. Måske var det derfor, at hun var så vild med bamsebollerne

dej, boller, bamseboller

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er et madøre. En madglad pige, der sætter pris på god mad. Især hjemmebagt brød og kage  Jeg elsker det, og jeg kan mærke, at det giver lidt mere selvværd at være i køkkenet igen. Jeg håber, jeg kan fortsætte!

Må din tirsdag aften blive skøn og med det mad, du elsker